Konec julija 2021 je izšlo poročilo o kibernetski varnosti za leto 2020. Dokument je izdal Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki v vsakoletnem poročilu "postreže s konkretnimi številkami, prerezom dogajanja na kibernetskem področju v Sloveniji in analizami izstopajočih varnostnih incidentov." 

Kakšne so letošnje ugotovitve? Hitra digitalizacija družbe pomeni številne izzive na področju varnosti. V letu 2020 je bilo s strani centra tako obravnavanih 2775 varnostnih incidentov ali 1,5% več kot leto prej, od tega pa dve tretjini predstavljajo spletne goljufije. Med temi najbolj izstopa phishing, s kar 62-odstotno rastjo v primerjavi z letom 2019. Pri phishingu ali spletnem ribarjenju gre za poskus pridobivanja osebnih podatkov spletnih uporabnikov preko goljufij in prevar, najpogosteje z uporabo lažne identitete. Sem sodijo na primer elektronska sporočila, kjer se pošiljatelj izdaja za banko, pošto ali uradno osebo in naslovnika skuša prepričati v vnos ali razkritje občutljivih informacij. Poleg phishinga so bili v ospredju tudi napadi onemogočanja, izsiljevalski virusi in podtikanje škodljive kode.

Na SI-CERT-u kot enega glavnih dejavnikov v povezavi s kibernetsko varnostjo za prejšnje leto navajajo epidemijo COVID-19, ki je pospešila proces digitalizacije ter na splet vsaj začasno preselila praktično celoten vsakdanjik številnih ljudi. Poleg šolanja in dela na daljavo so goljufi izkoristili predvsem porast spletnega nakupovanja: preko lažnih spletnih trgovin so uporabnikom ponujali izdelke po ugodnih cenah, prav tako so zlorabljali podobo dostavnih služb, da bi prišli do podatkov in denarja. Za potrebe lažnega predstavljanja je prihajalo tudi do zlorabe podobe drugih podjetij in organizacij, kot je NIJZ. 

Podrobneje v dokumentu, ki je na voljo za prenos na spodnji povezavi. 

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost, ki deluje v okviru javnega zavoda Arnes (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije). Opravlja koordinacijo razreševanja incidentov, tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih. Center izvaja nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu in sodeluje v projektu SAFE-SI