Splošna javnost v veliki meri zagovarja (popolno) anonimnost na spletu. V kolikšni meri pa smo v spletnih okoljih sploh lahko anonimni? 

Robert Tekavec, višji kriminalistični inšpektor specialist in vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, je z nami spregovoril o dobrih in slabih plateh spletne anonimnosti in poudaril, zakaj se je dobro zavedati svojega digitalnega odtisa. Povedal je tudi, koliko nadzora in vpogleda naj bi starši imeli nad otrokovim vedenjem na spletu, med drugim na podlagi preiskovanih primerov in zakaj je zaskrbljujoče, da imajo vse mlajši otroci lastne naprave z neomejenim dostopom do spleta. 

Govora je bilo tudi o pogostosti in značilnostih spletnih spolnih zlorab, na kakšen način se njihovi storilci približajo otrokom, kateri so dejavniki tveganja pri otrocih in mladostnikih ter kako lahko predvsem starši zmanjšajo možnost, da bi otrok postal žrtev tovrstnih zlorab ter kako naj ravnajo, ko je do zlorabe že prišlo.

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je vodila Natalija Kašman:


Starševski večeri so tematsko obarvane vsebine za starše in skrbnike, ki jih zanima tematika varne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih z namenom informiranja, izobraževanja in krepitve starševskih veščin. V oktobru in novembru si lahko ob torkih in četrtkih na spletni strani Centra Šteker ogledate posnetke kratkih intervjujev s strokovnjaki, ki delujejo na področju rabe zaslonov in spleta oziroma se pri svojem delu srečujejo z mladimi.