V tokratnem starševskem večeru smo gostili psihologinjo Barbaro Dovjak Petrinić, ki ima večletne izkušnje kot kvalitativna raziskovalka in je aktivna kot prostovoljka na Zvezi prijateljev mladine, sodelovala pa je tudi že pri več projektih društva Sončni grič.

Eden od njihovih projektov je Green Reset, mladinska izmenjava na temo digitalnega odklopa v okviru programa Erasmus+. Izmenjave, ki je potekala junija 2022, se je udeležilo 22 mladih iz Slovenije, Italije, Nemčije in Latvije, ki so skupaj preživeli 10 dni brez digitalnih naprav. Pri sogovornici, ki je bila del organizacijske ekipe, smo poizvedeli, na kakšen način je potekala izmenjava in kako so se odzvali udeleženci.

Gostja je spregovorila tudi o problemih, kot so potrošništvo, pasivno sprejemanje in nekritično prepuščanje dražljajem in zakaj je pomembno, da v sebi prebudimo aktivni in ustvarjalni princip. Orisala je tudi digitalnega detoksa in kako lahko uporabo digitalnih medijev zastavimo čim bolj realno glede na vsakdanje obveznosti. Podanih je bilo tudi nekaj predlogov za preživljanje prostega časa brez zaslonov.

Vabljeni k ogledu intervjuja, ki ga je vodila Natalija Kašman:

 


Starševski večeri so tematsko obarvane vsebine za starše in skrbnike, ki jih zanima tematika varne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij pri otrocih in mladostnikih z namenom informiranja, izobraževanja in krepitve starševskih veščin. Enkrat mesečno si lahko na spletni strani ali YouTube kanalu Centra Šteker ogledate posnetke kratkih intervjujev s strokovnjaki, ki delujejo na področju rabe zaslonov in spleta oziroma se pri svojem delu srečujejo z mladimi.