V četrtek, 26. 10., smo obiskali Osnovno šolo Miška Kranjca Velika Polana, kjer smo izvedli preventivne delavnice za učence od 4. do 9. razreda.

Učenci 4. in 5. razreda so v okviru delavnice (Ne)varno na netu raziskovali različne vidike pogostih spletnih pasti in nevarnosti, od objave osebnih podatkov do spletnega nasilja in prevar. V drugem delu so v okviru delavnice Ne bodi slon, uporabljaj bonton spoznavali osnove bontona na spletu ter raziskovali različne vidike virtualnega (kot tudi fizičnega) komuniciranja. Delavnica se poleg pomena zdravega dialoga dotakne tudi tem, kot so širjenje lažnih ali nepreverjenih informacij, spoštovanje zasebnosti ter varovanje osebnih podatkov.

Pri delavnici Let's Play a Game so se učenci 6. razreda so se preizkusili v svojem znanju o video igrah in različnih vidikih igranja, od koristi do nevarnosti. Razdeljeni v skupine so odgovarjali na vprašanja, povezana z igranem video iger, prav tako pa so tudi tekmovali v praktičnih igrah in se tako borili za točke. Zmagovalna skupina je prejela tudi simbolično nagrado. 

Za učence 8. razreda smo izvedli delavnico Prekomerno ≠ uravnoteženo. Predstavili smo ključne lastnosti prekomerne in uravnotežene rabe zaslonskih tehnologij ter skupaj orisali različne vidike te problematike na razumljiv in praktičen način. Učenci so se prav tako preizkusili v prepoznavanju težav, povezanih s prekomerno rabo in hkrati ozavestili različne ukrepe in vire pomoči, ki jih v takšnih primerih lahko poiščejo.

Učenci 7. in 9. razreda so na sporedu imeli delavnico Online (samo)podoba, kjer smo govorili o družbenih omrežjih in vsebinah, ki jih tam spremljamo, pa tudi, kako omenjene vsebine prispevajo k našemu počutju in temu, kako vidimo sami sebe. Preko spodbujanja kritičnega odnosa do spletnih vsebin, predvsem v smislu nerealnih, zavajajočih in idealiziranih podob, smo se pogovarjali tudi o tem, kako lahko gradimo bolj zdravo samopodobo na različnih področjih. 

 


Za več informacij o tej in drugih delavnicah Centra Šteker in Društva IndiJanez si oglejte ponudbo ali pošljite povpraševanje.