Šteker

Vabilo na 2. strokovno konferenco v Mariboru: ZASVOJENOST IN RABA DIGITALNIH TEHNOLOGIJ MED MLADIMI

Spoštovani!

Vabimo vas na strokovno konferenco, ki bo potekala v četrtek, 11. aprila 2019 v amfiteatru Filozofske fakultete v Mariboru. Tema letošnje konference je ZASVOJENOST IN RABA DIGITALNIH TEHNOLOGIJ MED MLADIMI. Program konference se bo pričel ob 9.00 in bo trajal do 13.30. Registracija udeležencev bo možna od 8. ure dalje.

Dandanes predstavljajo digitalne tehnologije velik del življenja mladih. Skorajda si ne znamo več predstavljati mladostnika brez telefona v rokah ali da doma ne bi preživljal časa za računalnikom in/ali z igranjem računalniških iger.

Zavedamo se, da zelo težko potegnemo črto med igranjem računalniških iger za zabavo in med zasvojenostjo z igranjem. Na vprašanje kako izgleda tovrstna zasvojenost in kako je razširjena med mladimi v Sloveniji nam bo pomagala odgovoriti izr. prof. dr. Mirna Macur. Prav tako lahko med mladimi opazimo popularnost deljenja t.i. selfijev na raznoraznih socialnih omrežjih. O odvisnosti od sebe in posledicah javnega razkazovanja in podajanja informacij o sebi nam bo predaval doc. dr. Dan Podjed. Na konferenci se nam bodo pridružili tudi drugi strokovni predavatelji, med drugim g. Marko Puschner, ki se bo osredotočal na rabo družbenih omrežij med mladimi, ga. Nina Babič, univ. dipl. psih., ki bo predstavila nekaj praktičnih primerov iz šolskega okolja in dr. Benjamin Lesjak, ki nam bo predstavil pravni vidik informacijske varnosti.

Program konference:

8.00 – 9.00 Registracija udeležencev
9:00 – 9.15 Pozdravni nagovori
9.15 – 9.50 Zasvojenost in raba digitalnih tehnologij med mladimi – na terenu Andreja Domajnko, mag. soc., Center Šteker, Jan Dolar, dipl. inž. med. kom., Center Šteker in Tjaša Antolič, mag. psih., Center Šteker, Center Mentalis Maribor
9.50 – 10.25 Družabna omrežja in aplikacije, ki so del vsakdanjega življenja najstnikov Marko Puschner, Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani.
10.25 – 11.00 Računalniške igre – zabava ali zasvojenost? Predstavitev podatkov o slovenski mladini izr. prof. dr. Mirna Macur, Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin
11.00 – 11.30 ODMOR
11.30 – 12.05 Najdimo se virtualno Nina Babič, univ. dipl. psih.,
svetovalna služba Osnovna šola Martina Konšaka
12.05 – 12.40 Varna raba interneta in varstvo zasebnosti dr. Benjamin Lesjak, DATAINFO.SI, d.o.o.
12.40 – 13.15 Odvisnost od sebe v času selfijev doc. dr. Dan Podjed, antropolog, ZRC SAZU
13.15 – 13.30 Zaključek

 

Prijavite se lahko preko spodnjega obrazca. Prijave sprejemamo do 2.4.2019. Zaradi velikega povpraševanja smo podaljšali rok za prijave do 7.4.2019.

Kotizacije ni.